U17 står inför en spännande säsong

Vintermörkret och kylan stoppar inte U17:s förberedelser. FOTO: G. Johansson.

Det äldsta pojklaget (U17) avslutade tävlingssäsongen med ett spännande kval, som de i storartad stil kunde vinna. Laget, med spelare födda 2007, har inte legat på latsidan – och det är behövligt då det väntar mycket spännande saker under 2024.

Vi stämde av med tränarna Gustav Johansson och Rikard Jagdell om läget i laget hittills och hur planerna ser ut framåt.

Ni har haft en lång säsong som kröntes med att ni vann P17-kvalet. Hur ser ni på säsongen som varit?
– Det var en säsong med många matcher, dels så spelade vi två stycken cuper, men var också med i två serier. Detta har gjort så att vi har kunnat hålla hela truppen igång med matcher hela året. Det är fantastiskt att kunnat hålla igång en åldershomogen trupp med runt 27 spelare fram till 17-årsåldern. Vi har lyckats hålla igång alla där vi haft både bredd- och spetstänk med hela vägen.

Men under hela säsongen 2023 var det ändå höstens kval till Division 1 Region 2 2024  som var huvudfokus. Och när vi gick in i kvalet var det fullt fokus på att få med så bra resultat som möjligt. Ett nytänk för spelare och ledare där utveckling egentligen alltid haft högre prioritet än resultat och tabellplacering. Spelarna genomförde sedan kvalet på ett fantastiskt sätt. Dels hade vi turen att ha alla hela och friska, och inga avstängningar, men framför allt en väldigt imponerande inställning, inte minst i den spännande matchen mot IFK Uddevalla där vi låg under, men spelarna gav inte upp och lyckades kvittera på övertid. Ett helt avgörande mål för kvalutgången. Sedan lyckades laget ta 3 poäng i en nervkittlande sista match mot Oddevold på bortaplan, där det var tydligt att mycket stod på spel. Men killarna samlade sig och vann.

Vad har varit fokuset efter kvalet, under november och december?
– Dels att låta några spelare få prova att träna med oss för att eventuellt göra en övergång. Vi har under perioden tränat fyra pass på planen samt ett fyspass på Acrius. Där vi lagt en grund för att kunna öka träningsintensiteten under januari och februari. Vi spelade i december en träningsmatch mot Groheds A-lag, och vi fick med oss många positiva intryck från den matchen.

Hur ser planeringen ut framåt för säsongen 2024?
– Under januari – februari kommer vi ha ett projekt tillsammmans med en idrottspsykolog för att utveckla den biten, och vi har haft kostföreläsning. Fem pass i veckan väntar fram till mitten februari då vi startar upp träningsmatcherna. Därefter fyra träningar plus match, per vecka. Vi börjar träningsmatcherna borta mot GAIS P17 den 11/2 – GAIS som spelar Pojkallsvenskan 2024. Sedan kommer vi också möta Qviding FIF, Halvorstorps IS, Herrestads AIF:s P19, IK Oddevolds P17 och Kvik Halden P17 (se när matcherna spelas här).

Vår serie, Division 1, har premiär i mitten av april. Som det ser ut en mycket intressant och spännande serie. Där vi kommer möta lag som Örgryte IS, Norrby IF, Västra Frölunda IF, Qviding FIF, Vänersborgs FK med flera.

Vi kommer också spela Gothia Cup i sommar. Framåt hösten kan det bli aktuellt med nytt kvalspel, då mot Division 1 Pojkar 19. Eventuellt Future Cup i Göteborg under påskhelgen, men det hänger på när serien har premiär så inte cupspelet äventyrar seriestarten.

Är det några nya spelare som visat intresse för att vara med i laget?
– Det har funnit ett intresse från ett 10-tal spelare, samtidigt har vi en stor trupp så det finns inte utrymme för många nytillskott. Det är hård konkurrens om platserna i laget så om det ska tas in spelare måste det vara spelare som konkurrerar om en startplats. Just nu är det runt 4 spelare som provtränar och som eventuellt är aktuella för övergång.Det som är klart sedan tidigare är att vi har förstärkt ledarstaben med Theo Strömberg. En ung kille med tränarambitioner som har förlutet som spelare i både LSK och IK Oddevold.

Är det någon position eller spelartyp ni önskar få in inför säsongen?
– Inte vad det gäller position, i övrigt handlar det i första hand om att spelare behöver inse att man behöver lägga mycket tid på fotbollen, gäller både nya som gamla spelare i truppen. Att det kommer krävas hårt jobb under en lång säsong där man som spelare också tar ett stort eget ansvar vad gäller kost, återhämtning, prehab och rehab med mera. Som spelartyp behöver man vara en  bolltrygg och passningssäker spelare för att hantera vårt snabba anfallspel i djupled.

Hur ser samarbetet ut för er del, mellan andra lag inom föreningen?
– När det kommer till yngre lag handlar det i första hand om U16 (P08) där några spelare visat att dom håller nivå för att ta plats, eller nära startplats i vårt lag. Så där kommer vi ha nära kommunikation med Jocke Jensen som är ledare där. I övrigt kommer vi också öppna för att de P09-spelare som ligger i framkant kommer få träningsmöjligheter hos oss.

Under 2023 hade vi samarbete med Groheds IF, där vi hade spelare som tränade med A-laget, samt spelade matcher med reservlaget. Tanken är att samarbetet fortskrider även under 2024, där vi kommer ha spelare som kan spela med Grohed i Division 6. Och träna med GIF:s A-lag. Vi hoppas också kunna utverka samarbetsmöjligheter med LSK:s A-lag. Där är målvakten Noel Hermansson sedan tidigare uppflyttad till A-truppen, men vi hoppas han kommer kunna träna och spela matcher med oss i den mån som är möjligt. Annars hoppas vi också på möjligheter att några utespelare kommer få provträna med A-laget bitvis under säsongen.

Vad ser ni fram emot mest just nu?
– Att det inte kommer vara alltför mycket snö och kyla i januari och februari så vi kan göra en bra och viktig försäsong, avslutar Gustav Johansson.
Tränarkollegan Rikard Jagdell fyller därefter i.
– Jag ser mycket fram emot seriespelet. Det ska bli väldigt spännande att se hur vi bemästrar den serien. Utifrån vårt och mitt perspektiv har vi ett lag med en fantastisk potential. Vi får se hur långt det räcker under 2024. Oavsett kommer killarna utvecklas enormt mycket under det kommande året. Vi är förväntansfulla och extremt taggade!

Vi önskar laget lycka till nu när den ”riktiga” försäsongen börjar och hoppas laget får en lyckad säsong!

Kontakt till laget:
Gustav Johansson
073-642 42 84

Rikard Jagdell
070-307 89 58

Theo Strömberg
076-192 62 40

https://www.instagram.com/p/C1W-QB9tF41/?igsh=MTg4cmppdWluYTBjcA==


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail