Snedsparkar & Tåfjuttar i novemberleran

Är säsongen 2022, med en match kvar, och ingen möjlighet till avancemang ett misslyckande? Hell no. Jag är väl medveten om att det kan finnas personer som haft helt andra förväntningar på säsongen, men jag försöker se så nyktert jag bara kan på saken. Men, skall man hänga med högst där uppe i tabellen måste man ha en trupp som är sportsligt konkurrenskraftig och bred nog att klara skador. Men skador i den omfattning som drabbat båda representationslagen mäktar inget lag med. Plus att man gärna får ha lite tur också.

Organisationen i klubb och kring lag är alltid viktig. Saker och ting hänger otroligt nog alltid ihop. LSK är välsignade med att ha dedikerade ledare till lagen. Alla jobbar outtröttligt efter de resurser man har. För egen del ser jag gärna aningen större staber framöver för att kunna ta steg framåt. Hur tankarna går inför kommande säsong har jag naturligtvis ingen susning om, men det blir onekligen lika intressant att se hur LSK:s staber/organisation kommer att se ut, och lika intressant blir det att se hur man bygger spelartrupperna inför säsongen 2023.

P19 avslutar säsongen med kvalspel för. Inget är klart ännu, men vi håller alla nu utväxta tummar för laget och säger fortsatt lycka till, och tror och hoppas att man får nyttiga erfarenheter inför framtiden. Jag skall inte vara sämre än jag passar på att gratulera klubbarna i vår absoluta närhet som klättrar upp i seriepyramiden kommande säsong. Serieseger till IFK Uddevalla (Division 4) och avancemang till div 4 för Groheds IF. Kvalseger och avancemang till Elitettan för IK Rössö.

Jag funderar sedan många år tillbaka hur bra är det egentligen att fotboll skall spelas i sörja, när underlaget är mer brunt än grönt? När september blir oktober är det alltid samma sak. Fotbollsplanerna blir snabbt sämre vilket vi vill det eller ej och det är inget nytt med det. Men för en antal lag spelas då säsongens absolut viktigaste matcher, när de yttre förutsättningarna är minst sagt usla. Och lagen under elitskiktet har definitivt inte arenor i samma skick som lagen högre upp i näringskedjan.

Grebbestad som kvalat för att spela kvar i Division 2 spelade årets absolut viktigaste match i helgen. Givetvis fick man flytta till konstgräset på Sparvallen i Tanum. Inte direkt oväntat, men hur smart är det nuvarande upplägget? Vad tycker ni som styr och bestämmer i distrikt och högre upp? Är nuvarande upplägg det absolut bästa som ni kan servera spelare och ledare? Tänk om man kunde få vara i samma rum som seriemakarna, spelare och ledare och höra på den förklaringen.

Fotboll väcker känslor. Det är inget nytt, men i idrottens kölvatten simmar även svampskallar. Tyvärr händer det grejer inne i skallarna på en del personer, och då blir det kaos och andra tråkigheter. Det går fullständigt överstyr i alltför många ”stora matcher” så handlar det inte längre om varken passion, klubbtillhörighet eller känslor. I derbyt 16/10 på Tele2 mellan Djurgården och AIK passerades en röd linje, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Nya vidriga scener på en fotbollsarena då frikopplade hjärnor, mentala härdsmältor och absolut dårskap blandades i en otäck cocktail. Hur tusan funkar personer som kastar bengaler på varandra mitt i folksamlingar? Finns inget konsekvenstänk alls? Vem tusan vill ha sådan här inramning? Tyvärr kommer detta att inträffa igen, för idiotens morsa är ju som bekant ständigt gravid.

Fem allsvenska klubbar har uppenbarligen fått nog av skiten (Malmö FF, IFK Göteborg, Hammarby, AIK och Djurgården). Inkastade föremål, bangers, pyroteknik som kastas mot publiken är alltför vanligt. Man önskar få ett stopp för skiten och det är ju mer än logiskt. ”För svensk fotboll och svensk fotbollskulturs skull” som det heter i det gemensamma utskicket. Och jag undrar hur många varianter av ”svensk fotbollskultur” det finns?

Läste en intressant artikel i DN 14/10. SvFF: s generalsekreterare Håkan Sjöstrand ställer där frågan om idrotten skall vara världens dåliga samvete? Det ligger onekligen en del i den frågan. Jag förstår att han måste vara mer än less på att lägga en herrans massa tid och fokus på frågor om Qatar och gästarbetares arbetssituation.

Men; gällande VM i Qatar är det ju faktiskt fotbollens högsta organ som lagt detta VM till Qatar. Här har inga andra varit framme. Här har bara fotbollens mest ryggradslösa företrädare varit framme, så frågan besvaras med ett ja. Allt unket i kölvattnet av ett havererat FIFA blev fotbollsfamiljens egen dynghög. Som FIFA bäddat får resten av fotbollsvärlden ligga. Säsongen 2022/23 tvingas ligorna till ett avbrott i seriespelet på sex veckor. Det innebär ett mer pressat spelschema än någonsin tidigare i ligorna, och förmodligen skador på spelarna i en ökad omfattning. Så länge idrottens högsta organisationer har plats för korruption, brottslighet och mörkläggning i sina organisationer blir det så här. FIFA:s slogan ”For the good of the game” känns som en förolämpning som bara bekräftar organisationens moraliska haveri.

Det är bara fotbollens egen städpatrull som kan, och måste, vädra ut de korrumperade myglarna, vars personliga girighet fått som konsekvens att resten fotbollsfamiljen sota för i åratal innan alla följdverkningar av bara detta beslutet är över. Idrotten i stort har i årtionden använts i politiska syften, och detta har vi inte sett för sista gången.

Kay Bernstein, ordförande för ”Die Alte Dame” Hertha Berlin inte har något emot för zoner där det är fritt fram för pyroteknik ”under ordnade och säkra former”, och jag utgår från att det är under match han menar. Jag delar hans uppfattning till 100%, med den lilla avvikelsen att jag anser att bengalbrännarna då får hålla sig på behörigt avstånd från idrottens arenor. Förslagsvis; ställ upp hela bunten på en stor parkering i Berlin, och låt dom elda där, gärna i ett par dygn.

Hej så länge.

Lästips för de som eventuellt vill läsa på:
– Templet i öknen: Så köpte Qatar världens största sport – Olof Lundh.
– The dirty game – Andrew Jennings (Fult spel: Sanningen om fifflet inom FIFA).

Titta gärna på:
– SVT Play: Super League – Girighetens uppgång och fall 

Anders ”Melker” Antonsson

”Whats so funny about peace, love & understanding.”
Nick Lowe


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail