Öppna upp – gör Skarsjövallen till en modern arena

Klockan är närmare sig tio på kvällen men strålkastarna lyser fortfarande över fotbollsplanen. Ute på konstgräset spelas det fotboll både kors och tvärs – bokstavligt talat. Och bakom målburen på kortsidan är det kortpassningsspel för tioåringar. Välkommen till Majvallen i Göteborg – fotbollsplanen som bara stänger några timmar mitt i natten.

På Skarsjövallen möts jag av skylten: Planen får inte beträdas! Konstrasten kunde inte vara större. I Göteborg, vid kanten av Slottsskogen, spelas det fotboll 16 av dygnets 24 timmar. Här har Göteborgs FF sin hemmaplan och föreningskansli. Här finns ett gym och en läktare under tak där anhöriga kan sitta medan barnen tränar. Och närmsta granne till fotbollsplanen ligger en tennisbana. Det är ett myller av människor. Och Majvallen är inte det enda exemplet på hur en trist och traditionell fotbollsplan, med en korvkiosk och ett litet hus med pulpettak för omklädning, har förvandlats till en modern arena för olika bollaktiviteter. På Karl Johans torg, ett stenkast därifrån, är det nästan lika mycket barn och ungdomar. Och en bit västerut, vid Gröna Vallen, planen där Gunnar Gren växte upp och lärde sig trixa med bollen, som i min barndom var en stenig grusplan, har numera konstgräs, belysning och långt framskridna planer på ett hus för gym och inomhusspel.

 

Jo, jag vet – en gräsplan måste sparas till de viktiga matcherna. Och, jo, jag vet, det myllrar av ungdomar och vuxna fotbollsspelare även på Skarsjövallen. Men inte särskilt ofta på den yta som är störst, bäst och ger den mäktigaste känslan. Här är det ofta avstängt för att spara planen. Nedsläckt och tyst.

 

Det får mig att tänka på våra kyrkorum som, i allt högre grad, står tomma under veckan. Det har fått flera kyrkor att tänka om och söka alternativa användningsområden. I Huddinge har den nya pingstkyrkan hittat en modell där kyrkorummet görs om till konferenssal under vardagarna. Det ger hyresinkomster och fyller lokalerna.

 

Alldeles oavsett vem som kommer att driva Skarsjövallen i framtiden, kommer det inte att finnas utrymme för att huvudplanen står oanvänd under de flesta av veckans dagar. Det finns därför goda skäl att fundera över hur anläggningen kan utnyttjas maximalt och bli en mötesplats för alla idrottshungrande Ljungskilebor. Konserter? Rugby? Kanske bandy på vintern? Eller Vollyboll? Låter det främmande? Kanske det. Bäst är naturligtvis fotboll – gärna 16 timmar om dygnet. Med elbelysning och en slitstark plan som tillåter att också ungdomslagen kan träna och spela matcher på stora planen. På kors och tvärs – precis som på Majvallen. Nu, när tennisbanorna börjar byggas, finns det goda skäl att fundera över hur Skarsjövallen kan utvecklas och bli en modern arena för olika aktiviteter och bollsporter.

 

Jan Lindvall

Tidigare medlem i LSK:S kommunikationsråd

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail