20 frågor till…

Denna svängen av 20 frågor går in på upploppet, idag dyker vu tillbaka i tiden. Men först skall jag ta en tur ut till Lyckorna och träffa en person som alltid nämns med största respekt för sina insatser för LSK. När jag har suttit ned med personer som var med (eller runt) i klubben på det glada -70 & 80-talen och osjälviskt drog ett tungt lass för LSK dyker oftast samma namn upp. Ett av dom är dagens gäst i 20 frågor. Så: Idag gör jag mig till lite och inhandlar nybakade kardemummabullar och tar en sväng till Lyckorna. Nu blir det kaffe, bullar, ett bra snack och titt-i-album. Idag skall jag lyda min gamle lagkamrat Bengt Engbratt. Jag skall nämligen träffa Mona Dahlberg.

1. Namn och position i klubben.
– Mona Dahlberg. Idag har jag ingen uppgift i klubben.

2. Har du testat annan idrott än fotboll och vilka föreningar i så fall?
– Jag har spelat tennis i Ljungskile Tennisklubb, spelade handboll i Uddevalla IS, och nu för tiden spelar jag golf på Lyckorna.

3. Hur och när började ditt engagemang i LSK?
– 1970 startade vi upp damlaget, men inledningsvis så var vi faktiskt utanför seriespelet.

4. Vad lockade att dra igång?
– Vi tjejer startade lira på eget bevåg. Men redan här vill jag nämna att ”Ola” (Lars-Olof Olsson) var fantastisk, och hjälpte till med precis allt. Det var ju fler lag här i väst som startat upp och fått bra fart på sin verksamhet. Jitex och Kongahälla hade startat tidigt och här i närområdet var Stenshult tidigt ute vad jag minns.

5. Vad hade det blivit om du inte valt fotboll?
– Ganska säkert hade det blivit idrott i någon form, men jag har ingen aning om vad som lockat.

6. Vad tänkte ni när allt drog igång? Ni var ju faktiskt duktiga och hade en riktigt bra sportslig utveckling.
– Vi hade det bra för vi fick en tränare i laget med en gång. Janne Andersson tränade oss och Lennart Glans skötte allt vid sidan av. Lennart var fantastisk kämpe.

Artikel i Bohusläningen efter segern mot GAIS.

7. Roligaste/största matchen du spelat?
– Det får nog bli GAIS borta Gamla Ullevi. LSK vann mot storlaget- Det var verkligen häftigt. Vi gick upp till tvåan. (Det fanns bara Division 1 och Division 2 då). Vi hade andra minnesvärda matcher då vi mötte Jitex och Stenkullen. Andra bataljer vi hade var mot Trollhättan, Inland (Lilla Edet) och Myckleby.

8. I korthet. Spelare, ledare, styrelse. Du har varit med precis överallt ju.
– Jag tyckte det var så roligt med allt i LSK, så jag hjälpte gärna till. Lite senare så tränade jag några flicklag också.

9. Var hittade du din drivkraft/motivation?
– Det var ju det roligast jag visste. Vi hade lika roligt tillsammans vilket det var träning eller match. Alla tjejer hängde ihop, och, inte minst viktigt, vi fick några bra tillskott till laget från elever som kommit in på Ljungskile Folkhögskola. Jag vill säga att alla smälte in bra i laget och i byn. Ett par av dom har ju aldrig flyttat från Ljungskile.

10. Nämn några ledare/personer som enligt dig varit extra viktiga för LSK genom åren?
– Hoppas jag inte glömmer någon, men Lennart Glans, Lars-Olof ”Ola” Olsson, Janne Andersson, Lars Olof ”Offe” Larsson var verkligen en klippa i LSK. Men jag är inte klar än. Det finns ju massor av personer som skall nämnas. Bengt-Åke Emanuelsson, Anders Bergsten, Bengt Engbratt, Esko Olsson, Göran Olsson, Kjell Kallin, Per Jensen, Rolf Tärneberg. Jag höll på att glömma Per-Ove Jacobsson. Fantastiska människor. Vi hade variant i damlaget på frisparkar mot oss, som vi döpte till Per-Ove, och som funkade bra. Vi ropade Per-Ove och sprang upp och ställde motståndarna offside i princip hela tiden.

11. Vad är LSK-DNA för dig?
– I LSK ger man sig inte även om det tar emot. I LSK ger man sig aldrig.

12. Hur följer du LSK idag?
– Jag är på plats vid samtliga hemmamatcher som lagen spelar. Någon gång har jag varit frånvarande på grund av att fungera som barnvakt, och det hoppas jag räknas som giltigt förfall. Det kan bli någon bortamatcher också, men inte alls i den omfattningen som det var förr.

LSK:s Damlag 1973. Saxat från boken ”I huvudet på en fotbollsnörd” av Tommy Olofsson.

13. Damernas nystart. Vad tycker du om klättringen man gjort?
– Jag tycker det är fantastiskt bra, men jag är ändå inte direkt överraskad. Det viktiga är att tjejerna fick resurser och ledare direkt i uppstarten. Det är fantastiskt roligt att damerna uppmärksammades.

14. Du lirar golf vet jag. Har du andra fritidsintressen?
– Barnbarnen tar en del tid. Fem stycken är dom till antalet i åldrarna tretton till snart två. Andra saker jag gillar är hummerfiske, och så har jag väl ett par bra svampställen jag ser till ibland.

15. Har du något favoritlag förutom LSK?
– Jag håller mig inom landets gränser. Jag gillar Häcken och Hammarby.

16. Favoritarena?
– Får säga Skarsjövallen, men måste säga att vår gamla fotbollsplan i gränslandet mellan Kärr och Berg också var mysig. Dom som var med där vet att man blev sannerligen inte bortskämd på den anläggningen. Men så många minnen, och så mycket roligt vi har haft där.

17. Bästa spelare du mött?
– Liz Pedersen i Vallens IF var en fantastisk fotbollsspelare. Lena Videkull var här i Ljungskile och testade och då såg man vilken bra spelare hon var. Jag har mött både Pia Sundhage och Anette Börjesson på planen. Men Liz Pedersen var den svåraste motståndaren.

18. Vem är den bästa damspelare nu?
– Stina Blackstenius är min favoritspelare. Marta är förmodligen den största spelaren som damfotbollen haft. Men jag måste säga att Englands lag som vann EM i år var fantastiskt duktiga.

19. Vad skall man inte lägga på tallriken när man bjuder dig på middag?
– Ingen mögelost och liknande tack. Ost och vin har aldrig varit något för mig.

20. Drömresan väntar. Allt betalt. Packar gör du själv. Men vart åker du?
– Jag passar på och kombinerar med att se bra fotboll samtidigt. VM för damer går ju i Nya Zeeland och Australien nästa år….

Tack för din tid Mona.

 

Let´s stick together!

I trevligt sällskap med,
Anders ”Melker” Antonsson20 frågor till…

2022

38. Johan Hallberg

37. Jesper Ekström

36. Anton Henriksson

35. Joakim Jensen

34. Oskar Lindberg

33. Gunnar Carlsson

32. Mizzi Björk

31. Anni & Sara Mattsson

30. Rikard Jagdell & Gustav Johansson

29. Jeff Bagby

28. Kees Sims

27. Jorge Perez Mendez

26. Fredrik Martinsson

25. Fredrik Markbrandt

24. Otto Ingham

23. Hans Egestål

22. Oliver Bergman

21. Bengt Engbratt

20. Ken Akamatsu

19. Vigan Berbatovci

18. Jessica Hallberg

17. Fille Lindberg

16. Kristina Geers

15. Esko Olsson

14. Samuel Ohlsson

2020

13. Hansa

12. Povel Fridefors

11. Richard Nilsson

10. Anders ”Melker” Antonsson

9. Hasse Hagberg

8. Sune Gunnarson

7. Rolf Andersson

6. Tommie Svedin

5. Joakim Olausson

4. Bo Fagerberg

3. Lennart Göransson

2. Perparim Beqaj

1. Filip Karlin

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail