Oavgjort i en stark insats mot serieledande Falkenberg

På fredagskvällen ställdes LSK mot giganten Falkenberg. Oddsen förutsade en ensidig historia, men Ljungskile stod upp väl och lyckades kämpa till sig en pinne, som mycket väl kunde ha blivit tre. 

Vi kom till spel med närmast ordinarie trupp, dock med coach Lund samt Sam Wardrop förpassade till läktaren, efter varsin varning i förra veckans seger mot Tvååkers IF. Trots fina resultat mot Falkenberg föregående säsong, där hemmamötet slutade just 1-1, så vilade favoritskapet tungt på hallänningarna inför kvällens drabbning. Falkenberg hade vunnit sina fem senaste matcher och huserade i toppen av tabellen. Svenska Spels odds underströk favoritskapet: ett lyckat bet på LSK skulle ge mer än åtta (!) gånger pengarna. 

Större skrällar har väl hänt, tänkte såväl Ljungskile-spelarna som LSK Fans, som båda kom igång bra under matchens inledande minuter. LSKs presspel satt fint, och ett annars välspelande Falkenberg tvingades till svåra lösningar och därmed också en del tidiga bolltapp. Båda lagen hade svårt att få till ett konstruktivt spel, men Falkenberg fick i den 10:e matchminuten hjälp att skapa matchens första målchans när det halkades i hemmalagets backlinje. Den annars duktige Farah Shahin slog dock bort ett enkelt inspel och vinkades i andraläget av för offside. 

10 minuter senare kontrar Ljungskile till sig sitt dittills bästa läge, när Lilja hittar till Ambroz som sånär kan bryta sig igenom till ett friläge. Andrabollen plockar Muhammed Abdallah Hussain upp och skjuter på halvvolley i ett svårt läge, men bollen seglar strax utanför. Skjut inte där, tänkte jag, men Hussain visste vad han var kapabel till ikväll. Endast fem minuter senare kommer nästa rappa kontring, när Uzel bryter med en flygande glidtackling och sätter iväg Lilja på djupet. Lilja transporterar sedan bollen till straffområdet där han, likt Ljungberg i FA-cupfinalen 2002, viker inåt och försöker curla bollen runt sin försvarare mot den bortre gaveln. Det går ett sus genom publiken, men bollen smiter strax utanför. 

I den 30e matchminuten får Falkenberg en gyllene chans efter att bortalagets Aguda läst målvakten Amos uppspel, men i fritt läge rullar Aguda bollen utanför. Fortfarande 0-0, och högt tempo! Jay Tee försöker bryta dödläget med en inåtskruvad hörna som blir till ett skott, men Falkenbergs målvakt lyckas tippa bollen över. Ett par minuter senare lyckas samme Jay Tee bryta Falkenbergs uppspel. Han hittar Lukas Lindholm Corner, som i sin tur söker Jonathan ’Lilja’ Liljendahl, men Lilja är i obalans och skottet går över. När det började kännas som att Ljungskile fick grepp om matchen var det istället Falkenberg som tog ledningen. Ett inspel från den för dagen överbelastade högerkanten (Ljungskiles vänsterkant) kunde Remo Gottfredsen ta emot och vända upp, alldeles för ensam, och sedan placera bollen i det norska krysset. 0-1, och det skulle också stå sig halvleken ut. 

Falkenberg rivstartade den andra halvleken och fortsatte samla på sig hörnor, vilka hemmalaget dock försvarade väl. Men några minuter in i halvleken biter sig Ljungskile sig kvar i ett anfall. Hussain hittar till Lilja, vars inspel blockeras, men studsar tillbaka till Hussain, som rört sig nedåt mot kortsidan. I dålig vinkel och från en otacksam hög lyra drar Hussain till på volley och hittar det bortre krysset. 1-1!! Ett helt sjukt snyggt mål som förde tankarna till Marco Van Bastens klassiska volleykanon. Målet ger hemmaspelarna energi, och man höjer intensiteten ytterligare, vilket gör det svårt för Falkenberg att få till sitt anfallsspel. Matchen står och väger med ett antal nästan-lägen åt båda hållen. Men Ljungskile är vid det här laget lika bra som serieledarna! 

Den sista kvarten blev dramatisk. I den 78:e matchminuten får Falkenberg ett gyllene läge efter klassiskt snett-inåt-bakåt-spel, men Ohlsson räddar på mållinjen! Jay Tee drar sedan en frispark alá Messi, över muren, men målvakten i Falkenberg sträcker ut och räddar. Istället är Falkenberg nära att ta ledningen efter flipperspel i hemmalagets straffområde, men bollen går utanför. Målchanserna avlöser varandra. Ambroz drar till en frisparkskanon från 35 meter, men skottet går strax utanför. Hemåt agerar Uzel defensiv gigant genom att avstyra ett par Falkenberg-kontringar med precisa glidtacklingar. I matchens sista minut får sedan Jay Tee oceaner av yta, tar sig in i straffområdet, gör en karakteristisk dubbel-överstegare, och skjuter. Skottet blockeras, och nyinbytte Jesper Zetterlund och Semir Bosnic, båda sugna på att avgöra matchen, hade nog gärna sett en pass i det läget. Matchen slutar 1-1. 

En pinne mot suveräna serieledarna Falkenbergs FF är ändå en bragd. En ännu större bragd är sättet som Ljungskile-spelarna avslutar den andra halvleken på, när de visar att man inte är nöjda med en pinne mot Real Falkenberg. Såväl offensiven som defensiven klaffar bättre och bättre, och det är underhållande fotboll som bjuds på Skarsjövallen denna soliga fredagskväll. Alla var bra, men bäst på planen var Uzel, som var riktigt bra. Efter det galna kvitteringsmålet får såklart även Hussain, som i övrigt också gjorde en väldigt stark insats, ett hedersomnämnande. Utanför planen var LSK Fans i en klass för sig. 

Nästa match spelas borta, i Torslanda, på Nationaldagen (den sjätte juni för er som behöver påminnas). Kom gärna ner och stötta laget på plats, och dyk gärna upp på framtida hemmamatcher då laget behöver ert stöd. Väl mött och på återseende!

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail