Delad pott i ångestmötet

LSK:s Mehmet Uzel i duell med J-Södraspelare. Foto: P. Stenbaek

De klassiska klubbarna Ljungskile SK och Jönköpings Södra möttes på söndagen i en på förhand otippad bottenstridsbatalj. Efter en svängig tillställning tilldelades lagen varsin pinne.

Matchen börjar trevande. J-Södra har ett visst spelmässigt övertag, men mestadels låter de båda lagen varandra rulla boll på egen planhalva. Det första skottet, som var meningen som just skott och som inte blockeras, noteras i den 29e matchminuten och är till J-Södras favör (Ljungskiles farligaste chanser fram tills dess var ett par missriktade inlägg av trollgubben JT). Men så i slutet av den första halvleken bryter Samuel Ohlsson spelmönstret när han hittar Pontus Olsson med en väl avvägd lyra. Pontus, i sin tur, hoppstöter majestätiskt in ett inlägg som en J-Södraspelare möter med armen. Straff! Straffskytt är JT, som för övrigt hade en sämre dag på jobbet med en mängd bolltapp. Från läktaren förutsäger Robert självsäkert att han kommer lägga den i målvaktens högra hörn, men JT lurar både målvakten och Robban upp på läktaren när han iskallt vrider över bollen i den andra stolproten. 1-0 i den 43e matchminuten, och ledningen står sig halvleken ut.

I den andra halvleken böljar spelet mer än i den första. Mustafa, “Musse” kallad, lyckas med en heroisk insats att avstyra en vass J-Södra kontring i den 53e matchminuten. Men bara ett par minuter senare står LSK-spelarna och sover efter ett inkast, och J-Södra spelar sig igenom till ett friläge, där duktige Ellbring iskallt placerar in 1-1 mellan Amos ben. Snöpligt!

Ljungskile skulle dock resa sig igen, och vi spelar stundtals vägvinnande genom en serie snabba omställningar. I den 61e matchminuten tar sig Pontus igenom och skjuter lågt, men målvakten i J-Södra parerar. Endast ett par minuter senare hittar nyinbytte Lukas Corner till Jonathan “Lilja” Liljedahl, som fram tills dess varit spöklikt anonym, men avslutet blockeras. Liljas stora ögonblick skulle dock inte dröja särskilt länge. Efter en av många fina hörnor från Filip Ambroz högerfot studsar bollen LSKs väg och Lilja kan trycka in den i nät vid den bortre stolpen. 2-1, och vild glädje bland hemmafansen! De tillresta J-Södra-supportrarna är dock inte lika glada, och en del av dem kan inte längre hantera sin ångest, utan vandrar tvärs över arenan för att bråka med LSKs yngre ultras, som är 12-14 år gamla. Inte särskilt modigt, anser undertecknad.

Därefter hålls en vattenpaus på soldränkta Skarsjövallen, och Ljungskile samlar krafterna för ett avgörande. Istället för det avgörande vi ville se så får J-Södra en hörna i den 78e matchminuten. Ljungskiles markeringsspel lämnar otroligt mycket i övrigt att önska när J-Södras spelare drar med sig hela laget till den första stolpen. Kvar i mitten lämnas Kiwarkis, som ensam (!) får bredsida (!) in kvitteringen från 4 (!) meter. 2-2, och ångesten är nu hög i båda lägren.

Ljungskiles spelare visar dock de sista 10 minuterna att man är redo att kämpa sig ur det ångestfyllda bottenträsket. Piggt inhoppande Jesper “Zäta” Zetterlund rivs ner i straffområdet, men domaren ger endast en hörna till hemmalaget den gången, som tyvärr blir resultatlös. Ytterligare en hörna nickas (av Musse?) och rensas undan på (eller strax innanför?) mållinjen. Sam “TikTok” Wardrop byts in och är nära att bli stor hjälte: först när hans skott blockeras, och sedan när han når högst på den följande hörnan och sånär kan knoppa in den med skallen. Men matchen slutar två-två, med viss mersmak för hemmalaget.

Negativt: Vi ger återigen bort högkaratiga målchanser och det kostar oss tre poäng.

Positivt: Flera spelare som haft en trög start på säsongen utmärker sig positivt. Pontus, Ambroz, och Musse får samtliga stort plus i kanten för sina insatser! Dessutom visar Zäta och Wardrop god vilja i sina respektive inhopp.

Nu hoppas vi att laget kan bygga vidare på söndagens insats och fortsätta plocka poäng i de kommande matcherna, nu närmast mot Tvååker borta på fredag. Följ gärna med LSK FANS och stötta laget på plats (mer info finns här: http://www.svenskafans.com/fotboll/lsk/bussresa-tvaaker-669697). På återseende!

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail