”Vi är laget där kusinens barn eller grannen nere på gatans pojk spelar i”

Ljuset i tunneln är här! Nu börjar det äntligen gå åt rätt håll och fler lag kommer igång med matcher och snart även seriespel. Bortsett från Herrlaget är det härnäst P17 som får göra entré i säsongens seriespel.

Rikard Delbring är ledare för flera ungdomslag och det gäller även i P17. Delbring lägger oändligt många timmar på Skarsjövallen (och Grohedsvallen) plus är med och roddar med allt som rör allt omkring lagen. Trots det så fick han några minuter över på dygnet att svara på ett par frågor inför söndagens seriepremiär för P17 mot GAIS.

Efter lång väntan så har det äntligen blivit dags för seriepremiär för P17! Laget har kvalificerat sig för den nationella serien P17, Division 1. Men det blev en krokig väg, p.g.a. restriktioner, tills väl platsen var i hamn. Berätta gärna hur ni kvalade in till serien.

– En kvalserie med fem lag fick avbrytas i höstas p.g.a. restriktionerna, det spelades bara några få matcher innan kvalet fick brytas. Oddevold fick en plats i serien av SvFF efter föregående års resultat och Bohuslän hade efter ett avhopp, från en Göteborgsklubb, 2 platser att tilldela. När Stenungsund och Vallen sedan hoppade av kvalet fick Herrestad och vi de platserna. Lite oförtjänt kanske, men det var i alla fall de två klubbarna som slutade högst upp i fjolårets serie, innan kvalet.

En väldigt lång försäsong är nu över. Hur har ni lyckats behålla fokus och motivera spelarna?
– Det har varit svårt. Framförallt kanske p.g.a. det har varit oklart hur vi ska bedriva verksamheten i dessa tider. Teambuildingaktiviteter, träningsläger, lagmöten, styrkepass inomhus m.m. har vi valt att helt avstå med respekt av smittorisk. Man tappar lite omklädningsrumskänsla när vi bara träffas fem minuter innan träning och och sedan direkt hem. Vi har tagit kortare break från träningen vid de tillfällen då vi fått besked att serien skjutits fram för att ge grabbarna lite andhämtning från fotbollen.

Ni har en trupp som till stora delar spelat ihop sedan barnsben i Grohed/LSK. Hur har ni lyckats få ihop en så tight grupp?
– Vi är ganska väl medvetna om vad vi är för en klubb och vilka förutsättningar vi har. Fram till 2019 så spelade alla lika mycket, vi stod och klockade speltiden som man gjorde när dom var 7-8 år. Förra året spelade fortfarande alla mycket om än inte exakt lika mycket. I år när våra 04:or är 17 och våra 05:or 16 år är första gången som vi har uttalat att vi ska selektera ut ett lag. Det har gjort att många har valt att fortsätta för de har inte blivit bortselekterade. Det låter kanske lätt, men det är svårt, flera av killarna har pratat om och har velat selektera sedan vi var 14-15 år för dom ser att andra klubbar gör det. Men ska vi klara av att ha en trupp när killarna är 17 år så har vi inte råd att tappa kanske 20% av killarna för att dom blir bortvalda när dom är 15 år.

Vi har fina förutsättningar här i Grohed och på Skarsjövallen, men det klart att det är trångt ibland med så många ungdomslag i träning. Vi har därför valt att träna fredag eftermiddag/kväll för att få helplan. Man blev stolt över killarna förra året i tider av pandemi och utan matcher att se fram emot, att 23 av 23 killar vid flera tillfällen dök upp på en fredagsträning på Skarsjövallen mellan 17.30-19.00.

Förutom LSK så representeras Bohuslän även av Oddevold och Herrestad. Bedömer du att det finns extra många duktiga spelare i Bohuslän i just -04-kullen?
– Jag är ju även inblandad en del i distriktsverksamheten så jag har hygglig insyn, så ja det är en bred och duktig årskull som finns i Bohuslän. Förutom nämnda lag som återfinns i serien så har även Stenungsund och Vallen bra verksamheter och Orust hade också bra lag. Ju äldre killarna blir får dock allt fler klubbar svårt att bedriva verksamhet, svårt med ledare och killar som flyttar till större klubbar etc.

Det är en tuff serie som ni kommer spela i. Har ni satt upp någon målsättning med säsongen?
– Nja, normalt sett i en 12 lagsserie så brukar ungefär 6-8 lag ha som målsättning att komma topp-3 eller vinna serien, resten har målsättningen att bli mittenlag/hänga kvar. Det innebär att en majoritet inte uppnår sina mål. Vi kommer möta selekterade akademitrupper, där samtliga lag har avlönade ledare. Många av lagen har helt andra förutsättningar än vi så det är svårt att säga var vi står i konkurrensen.

Min förhoppning är att när matcherna är färdigspelade så ska vi ha sprungit mer löpmeter än motståndarna och vunnit mer dueller än motståndarna. Vi är ganska bra när det blir lite ”rock´n´roll” och en intensiv matchbild. Sedan får vi se hur långt det räcker.

I senaste A-lagsmatchen fick två P17-spelare i Anton Daläng och Hugo Bernhall debutera ett par minuter i Ettan Södra. Är det ett kvitto för att ni gör mycket rätt som får spelarna att knacka på dörren till A-laget?
– Det var jättekul för killarna att de fick göra sin debut för LSK. Kul att Erik tar ”chansen” och ge de unga killarna sin debut. Jag brukar säga att vi kan inte bedriva en elitinriktad verksamhet ensamma i Ljungskile, vi har för litet upptagningsområde och vi jobbar efter behålla de som vill vara med. Men vi kan göra det så bra som möjligt för att ge de som vill satsa, så bra förutsättningar som möjligt. Hugo och Anton är duktiga för sin ålder, det är nog dom två som har mest boll i våra matcher. I A-laget är de ännu inte tillräckligt fysiskt starka för att göra sin egenskaper ”rättvisa”. Därför tycker jag att det är perfekt att de får komma upp och träna med A-laget, känna på tempot och närkampsspelet och sedan komma tillbaka till oss, ta med sig tempo och närkampsspel och fortsätta att utveckla sina egenskaper där de är långt framme mot sina jämnåriga. Hade de varit i A-laget hela tiden hade vi skapat spelare som hade spelat ”enkelt” för att ”hänga med”, men då hade vi nekat dem en utveckling mot de spelare vi vill att de ska bli. Det är vad jag tror i alla fall, det finns säkert klokare människor med andra åsikter, men det är det roliga med fotboll, det finns inget givet facit.

Vad betyder det för ungdomssektionen som helhet att få se att möjligheten finns att få representera LSK på A-lagsnivå?
– Det klart att det är viktigt att det sänds signaler att det är möjligt att få spela i A-laget. LSK har legat högt i seriesystemet under en lång tid och vi har haft svårt att bedriva verksamhet i åldrarna 16-19 år då flera spelare väljer att lämna för andra klubbar. Då blir steget till A-laget oändligt stort. Det gäller att ta tillvara på de tillfällen då vi har killar i dessa åldrar som vill vara kvar och utvecklas. Förhoppningsvis kan vi få lite mer kontinuitet på det i framtiden, men det är jättesvårt, det kräver mycket av klubben. Bara att hitta ledare som vill lägga kanske fyra-fem dagar i veckan ideellt och sedan dessutom ha möjlighet att ge killarna en bra träning är jättetufft. Det är lätt att säga att ”det får klubben fixa”, men hur? Klubben är ju vi, om inte jag gör det, så får du göra det, annars fallerar det. I annat fall måste vi börja jobba med tränarersättningar för att ha kvar ungdomarna i äldre åldrar.

Nu i premiären ställs ni mot GAIS. Ett GAIS som blivit allt starkare på ungdomssidan. Vad har du förväntningar inför matchen?
– Som du säger så har GAIS utvecklat sin ungdomsverksamhet. Även om det finns större klubbar och större konkurrens i Göteborg så har de helt andra resurser och ett helt annat utbud av spelare än vi har.

Jag har förhoppningar att vi ska gå in i den matchen med ett ”jävlaranamma”, att samtliga spelare ska våga vilja ha boll, ta sitt ansvar i såväl försvars- som anfallsspel och att alla har gett allt när domaren blåser slutsignalen.

Bland klassiska lag i serien återfinns, förutom GAIS, även Örgryte IS, Norrby IF och Qviding FIF. Är det någon av dessa lag som bör gälla som favorit?
– Jag ska ärligt talat säga att jag vet inte riktigt vad förhandstipsen säger. Det klart att akademiklubbarna från Göteborg och även Norrby från Borås har resurser. Det har ju knappt spelats några matcher på 7 månader så det finns inte så mycket resultat från träningsmatcher att analyser heller. Men vi har mött akademiklubbar från både Stockholm, Göteborg och andra klubbar i landet i cuper och både vunnit och spelat jämt mot dom. Vi känner oss inte slagna på förhand! Traktorn har vält större lass än dessa klubbar, kan vi få in rätt rock´n´roll-frekvens på radion så hoppas jag att traktorn ska ta skalper även i denna serien!

De första omgångarna kommer bli utan publik, men när väl publikpåsläppet sker fr.o.m. juni så kommer ni kunna få publik på era matcher. Vad skulle du vilja hälsa publik och supportrar som framöver vill kika på era matcher?
– Först och främst är det ju jättekul att publiken får komma tillbaka till planerna. Givetvis så är det ju mest föräldrar, släkt och kompisar som kommer och tittar på våra matcher. Men Skarsjövallen med omnejd är en vacker plats att ta sig till en fin vår-, sommar- eller höstdag och se på lite fotboll. Vi är laget där kusinens barn eller grannen nere på gatans pojk spelar i. Vi är byn mot resten!!! Vi kan behöva lite extra stöd från sidan av planen!

Vi tackar Rikard för att han fick tid att besvara ett par frågor samtidigt som vi önskar han och laget ett stort lycka till på söndag mot GAIS!


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail