Snöplig förlust i förlängningen mot Blåvitt


Arkivbild från ett av LSK:s möten med IFK Göteborg 2023

LSK:s damer klev in i svenska cupen under onsdagen. Det var också på vippen att man klev vidare. I en helt jämn match tippade dock vågskålen till slut över i IFK Göteborgs favör.

IFK Göteborg är ett namn som inger respekt. Eller ja, det borde vara det. För inte syntes det någon respekt under matchinledningen från LSK:s sida. Man klev på rejält och Blåvitt hade svårt att hänga med i LSK:s snabba kombinationer. Att hemmalaget skulle ta ledningen var därför inte alls ologiskt. Som så ofta var det en fast situation. Minda Forsblom slog in en hög hörna som Amanda Rees Fager kunde nå högst på och styra in. Från läktarplats var det inte lätt att se om bollen var över linjen, men som tur var stod domaren betydligt närmare och signalerade för mål. Strax därefter kunde Tilda Magnusson Tell runda målvakten och lägga in 2-0. Så långt såg allt självklart ut.

Det som skulle sätta käppar i hjulet för LSK var inte en taktisk omgruppering från Blåvitt, utan att nyss comebackade Emilia Löfström under ett hemlöp tog sig åt den strulande baksidan och fick lämna planen. Förutom skada på en nyckelspelare innebar detta att IFK för en stund fick spela 11 mot 10. Ett bolltapp utanför offensivt straffområde gjorde att gästerna snabbt kunde ställa om, och det var tydligt att man stilstuderat Rössö när ett skott utifrån letade sig in till 2-1 i minut 33. 10 minuter senare var det dags igen när en IFK-anfallare hann emellan försvarare och målvakt och kunde stöta den förbi in i mål. Så, oavgjort i halvtid? Nejdå. På övertid nådde ett inlägg Alice Hell Johansson på bortre stolpen. Det första avslutet vill sig inte, men på sin egen retur kunde hon sätta 3-2-målet och LSK gick till pausvila i ledning.

Andra halvlek var betydligt mindre händelserik än den första, åtminstone till en början. Blåvitt flyttade helt väntat upp sina positioner för att få till en kvittering. Det var dock först när anstormningen hade bedarrat som kvitteringen skulle komma. Härifrån var det tydligt att matchen kunde tippa över till vilket som helst av lagen. LSK skulle komma närmast under ordinarie matchtid när Amelia Hallberg blev fälld i straffområdet på tilläggstid och man fick en straff. IFK:s målvakt var inte lång, men hon var otäckt kvick och på något sätt hann hon ut mot sin vänstra stolpe och tippa bollen till en resultatlös hörna. Förlängning väntade!

Precis som ordinarie matchtid var förlängningen jämn och känslan var att det kunde gå åt vilket håll som helst. Det märktes dock att lagen hade 90 minuter i benen, och dessutom hade spelat match i helgen, så de riktigt heta chanserna uteblev. Straffsparkar närmade sig och Blåvitt hann till och med byta målvakt inför straffläggningen när man slog en överlång vänsterhörna som nickades tillbaka mot första stolpen där en IFK-spelare enkelt kunde nicka in bollen. Ett snyggt mål i helt fel läge för LSK. Med bara någon minut kvar av förlängningen försökte man trycka in en kvittering men Tilda Magnusson Tells skott mot första stolpen var det närmsta man kom.

Överlag starkt kämpat av LSK när man återigen saknar flera tongivande spelare, och sånär lyckas ta sig vidare i cupen. Chans till revansch mot Blåvitt kommer redan om drygt en vecka på Valhalla IP. Härnäst väntar dock Örgryte IS på Skarsjövallen söndagen den 9 juni klockan 13.00. Vi ses då!

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail