Här är killen som sällan missar en bortamatch med LSK. Född i Värmland, uppfödd med skidsporten, och varit med i rocksvängen. Gillar Status Quo men ogillar att köra omkring i trånga gränder i småstäder, och det kan man förstå eftersom han oftast sitter bakom ratten på en stor buss. Möt LSK:s chaffis Hans Peter Olsson.
- Namn o roll i LSK?
– Hans-Peter Olsson. Hansa kallad. Jag är lagets busschaffis. - Hur hamnade du här?
– Jag var med på en av de tidigare körningarna som LSK hade med Ellös Buss, och sedan dess är jag kvar. Det var lite roligt att upptäcka på första körningen att Tommie Svedin (LSK:s materialförvaltare) var med som ledare, eftersom vi har umgåtts tidigare, men jag visste faktiskt inte då att Tommie var verksam som ledare i LSK. - Är det många idrottslag du kör för?
– Jag kör som sagt LSK på regelbunden basis, men det är andra lag också. Det är Stenungsunds IF, BK Häcken, Hogstorps IF, IFK Uddevalla Futsal i Champions League, Stenungsund Hockey, Uddevalla HC, Kungälv Hockey och har även kört Svenska Fotbollslandslaget flicklandslag när det var landslagsturnering i Bohuslän. - Är det speciellt att köra lag, kontra en vanlig körning med en skolklass eller förening?
– Det är inga problem alls, jag gillar att köra idrottslag, det är oftast bra ordning, men det underlättar för alla parter om busschauffören är idrottsintresserad. - Dina klubbar genom åren?
– Åmotsfors IF är min klubb, och längdskidor är min sport. Jag utbildade mig tidigt till tränare i längdskidor. I familjen är vi sedan tre generationer längdskidåkare. Jag hade ansvar för Värmlands ungdomar i längdskidor under ett antal år. Har sedan vi flyttade hit ner varit aktiv i Hogstorps IF i 12 år, och har också varit med i valberedningen för Bohusläns Fotbollsförbund. - Favoritidrott?
– Skidor i alla dess former. - Bästa idrottsupplevelsen?
– 1993 Falun, VM-Invigningen. Vi var med från klubben och det var en stor upplevelse med ett evenemang i världsklass. Ett annat minne som är speciellt är att jag var med och transporterade deltagare i Vasaloppet. Det var mycket körande för rent logistiskt är Vasaloppet en jätteapparat med så många åkare och all utrustning. - Har du någon favoritidrottare?
– Lurig fråga. Det finns så många stora idrottare, men det är svårt att undgå stora idrottare som sprängde gränser. Gunde Svan, Ole Einar Björndalen och Ingemar Stenmark. - Favoritlag?
– Åmotsfors IF naturligt vis, men på senare år LSK och Hogstorps IF på hemmaplan. Internationellt så är mina favoritlag Red Bull Leipzig och Liverpool. Vintertid är det Färjestad jag håller på. - Hur mycket mer tid går det åt en normal bortamatch för dig?
– Normalt sett så är det dryga timman jobb innan jag är på plats på Skarsjövallen med bussen, och efter att laget har lämnats av och bussen tömts så kan det vara två timmar extra innan jag får ta mig hemåt. - Du kör inte bara idrottslag eller hur?
– Många långresor ett normalt år, inte som 2020, med skidresor till länderna kring Alperna, och andra gruppresor. Inte sällan till Italien slutdestinationen. - Bästa och sämsta vägarna?
– Det är bra vägar i stort sett överallt, bara det är relativt nytt. Men det finns ju länder som Polen där det finns lite mer att önska. Men måste också säga att vintervägarna i Norge kan vara riktigt jobbiga att ta sig fram på. - Vad undviker du gärna?
– Rent körmässigt så finns det många trånga småstäder i främst Italien och Tyskland som är packade i semestertider. Det är inte helt enkelt att köra buss där när det är högsäsong. - Du får ofta vara med och tycka till om reseplaneringen när det gäller den ack så viktiga biten med mat. Det finns massor av vägkrogar? Hur är dina erfarenheter?
– Det är stor skillnad på maten på vägkrogarna. Jag undviker ställen där vi fått halvtaskig mat, och försöker hålla mig till restauranger där man håller en bra nivå som passar för idrottslag. Sedan om man tittar på maten i ett större perspektiv ja då hittar vi bästa käket i Italien, Österrike och även Tyskland. - Vad gör du på semestern?
– Nuförtiden har vi husbil, så det blir till att byta fordon och kuskat runt lite till men med familjen, har tydligen svårt att sitta still. - Vad skall man inte bjuda på om man bjuder dig på middag?
– Sushi. Fisk skall vara stekt eller kokt. Inte rå. Annars kan man lika gärna låta fisken vara kvar i havet. - Vad hade gillar att bli bjuden på?
– Vildsvin. Riktigt gott. Speciell smak. Rekommenderas varmt. - Hur är det ställt med musik? Vi brukar ju alltid klämma in en fråga om det också innan vi slutar.
– Jag har blivit lite av allätare på äldre dagar, Radion är det som gäller i bussen, och det blir många timmar med den över ett år. Men mina personliga favoriter är Status Quo. Vi var ett gäng som tidigare åkte runt och såg Status Quo så fort dom kom till Norge eller Sverige. Dessutom har jag ett förflutet som bokare och chaffis till ett gäng från Värmland som hette Demons. Vi var förband till Jerry Williams, Hep Stars och Dag Vag. Värmlänningar kan mer än att vara med i dansband, skrattar Hansa. - Du har varit ledare i både skidor och i fotboll. Två skilda världar. Hur stor skillnad är det att vara ledare i individuella idrotter kontra lagidrott?
– Inte helt enkelt att svara på. Jag är tacksam för de erfarenheter jag fick inom skidorna och som jag kunde ta med in i fotbollen, men rent generellt känner jag att det kan vara en fördel att vara ledare i en individuell idrottsgren. Med det menar jag att man har större chans att nå den enskilde idrottaren än att kunna nå alla individer i ett lag/trupp. - Du får en vecka ledigt. Allt betalt. Vart går färden?
– Då åker jag till Italien. Men inte Medelhavet, utan någonstans på kusten mot Adriatiska Havet. Fantastiskt.
Vi tackar Hansa för pratstunden och låter han ratta vidare längs vägarna för att nå nästa destination på LSK:s resa genom landet. Måtte nästa matstopp inte bli ett sushi-ställe bara…
I stolt samarbete med: