Det är ingen större överdrift att påstå att nästa LSK:are har fingrarna i alla syltburkar men samtidigt blykoll på hela verksamheten. Från minsta tjej eller kille till seniorlagen. Han är fortfarande aktiv som fotbollsspelare, och vill ni se honom tunnla motståndare får ni bege er till Heden i Göteborg. I unga år fick han erfarenhet som ledare, och han har fått med sig en del i ryggsäcken från ett antal klubbar. I stort sett hela hans vakna tid kretsar runt fotboll, och han klagar inte ett dugg att det är så. Vi möter LSK:s kontorsvarg Povel Fridefors.
1. Namn och funktion:
– Povel Fridefors. Kämpar och står på (utan någon Resteröds Trikå) i LSK. Administration, kommunikation och koordinering av verksamheten är det som ligger på mitt bord.
2. Hur hamnade du i LSK?
– Från början så flyttade familjen tiil Ljungskile (från Mölndal) 1994. Då var jag totalt ointresserad av fotboll (!). När jag började skolan så började jag spela i LSK, jag hade nästan inget val för det gjorde alla mina kompisar, och väl inne i föreningen så blev mitt intresse för fotboll allt starkare och starkare. Spelade i LSK fram till jag var 18 år. Kom sedan tillbaka strax därpå till klubben som assisterande tränare i dåvarande juniorlaget. Det blev 2 år där innan jag flyttade till Halmstad för studier och en kandidatexamen i Idrottsvetenskap. Fick därefter chansen i fyra år i IFK Trollhättan som Föreningsadministratör innan LSK ville ha mig som spindeln i nätet och därför återvände jag med glädje och stolthet till min moderklubb i januari 2019.
3. Tidigare klubbar / idrotter?
– Förutom alla mina år i LSK så har jag lirat tennis i Ljungskile TK samt fotboll i Herrestads AIF och Alets IK i Halmstad – därtill som sagt arbetat i IFK Trollhättan. Nu spelar jag i Fröjdens FK, Division 6 i Göteborg, med klassiska Heden som hemmaplan.
4. Och här är vi nu. LSK är precis som alla andra lag, det blir en minst sagt speciell säsong. Din känsla?
– Det är så brett med allt som händer, och vi inte kan styra över de stora händelserna som ingen egentligen haft beredskap för. Tråkigt för alla i Ljungskile som har Skarsjövallen som sin speciella samlingsplats. Betydelsefullt för verksamheten är att alla lag kan vara igång, om än i andra former än vad sopm var tänkt. Damerna får exempelvis bara en halv säsong, herrarna får säsong som är så komprimerad att det saknar motstycke. LSK är av hävd ett höstlag så jag hoppas att vi kan kriga till oss många viktiga poäng under året.
5. Ett förslag som förts fram (givetvis av journalist) är att inga lag flyttas ned från varken Allsvenskan eller Superettan med tanke på pandemi o allt i dess kölvatten. Vad tycker du om detta förslag?
– Det kommer att krävas mycket från alla att acceptera den situationen i kanske två säsonger framåt, och vi vet inget om pandemins effekter på nästa säsong. Dessutom en viktig fråga att hantera inte minst ekonomiskt för att i så fall göra allt så rättvist som möjligt. Det är helt enkelt svårt att rucka på tävlingsbestämmelser och seriepyramiden hursomhelst.
6. Vad är det gör att du håller på i föreningslivet?
– Jag har ett stort intresse för idrott och fotboll. Detta gör att jag vill jobba med detta, och jag har förmånen att få jobba med det som är mitt stora intresse. Även om jag inte är ute på planen så känner jag att jag är en del av ”laget” – oavsett om det handlar om ett våra ungdomslag eller något av våra seniorlag.
7. Vad är den största uppoffringen respektive belöningen genom föreningsarbetet?
– Belöningen är framförallt att se utveckling i människor, spelare, ledare och organisation samt en kollektiv stolthet att tillhöra en förening som är så betydelsefull och väcker så mycket positiva känslor. Den största uppoffringen kan väl vara tiden. Detta är inget man kan stänga av (även om man försöker ibland). Det går för runt hela tiden.
8. Hur tror/uppfattar du bilden av LSK är i övriga fotbollssverige?
– Olika roller, olika uppfattningar når mig när jag möter föreningsrepresentanter. LSK har ett bra rykte eftersom man på herrsidan orkar kämpa sig kvar i elitfotbollen. Supportrarna har ju givetvis en egen uppfattning, precis som man skall ha. Fotbollen har verkligen satt Ljungskile på kartan, men det är få som vet hur litet Ljungskile egentligen är.
9. Vad är nästa kliv framåt för LSK att ta som organisation?
– Jobba vidare med tydliga strukturer och rutiner för att få en grund över tid samt att få in fler personer in i organisationen. Jag upplever en annan form av glädje och energi i LSK nu i förhållande till när jag växte upp i föreningen. Alla räknas! Tjejer och killar, stor som liten, funktionärer och frivilliga. Fortsätt bygga på detta, för en stark utveckling av föreningen som kan ge en annan stabilitet för framtiden.
10. Har LSK behov av samarbetsklubbar?
– Absolut. Vårt samarbete med Groheds IF på ungdomssidan är väldigt betydelsefullt och något vi ska vårda framåt, tillsammans.
I övrigt är det frågan om att hitta rätt former så att alla tjänar på det. Fotbollen är statisk, tycker vi föreningar kunde jobba bättre med varandra. Det är ju tillsammans vi kan utveckla fotbollen, inte minst i Bohuslän och Dalsland. Kan LSK vara ett lok som kan dra med sig andra klubbar att utvecklas så tror jag det är bra för oss, för andra klubbar och inte minst för fotbollen i närområdet. Så, jag sträcker hand till andra klubbar och välkomnar de att hitta samarbetsformer – stort som smått.
11. Favoritsport?
– Fotboll. Lite överraskande kanske, men följer också gärna ishockey.
12. Favoritlag?
– Jag brinner ju för LSK i fotboll, men när det kommer till hockey är det Frölunda i hockey.
13. Störste fotbollsspelaren någonsin?
– Pelé är förmodligen störst men jag håller även Ronadinho högt för hans utstrålning/glädje i liret – och en barndomsidol är ju David Beckham. Zlatan Ibrahimovic är största svenska spelaren genom tiderna, men Henke Larsson är min personliga favorit.
14. Förebild/idol?
– Jag ser upp till en stor fotbollsledare i form av Lennart Johansson. Det finns en anledning till att han bl.a. bär pokalens namn och är grundare till Champions League.
15. Musik. Favoiter?
Blandad musiksmak som de flesta inom fotbollen. Lyssnar på house och mycket svenskt. Adrian Lux, Nause, Albin Myers, Axwell, Håkan Hellström, The Hives, Johnossi, Gyllene Tider, Anna Ternheim och inte minst Lasse Winnerbäck.
16. Om man bjuder dig på middag, vad bjuder man inte på?
Ägg-rätter. Det är något jag helt enkelt inte klarar (pannkakor och sockerkaka går givetvis bra).
17. Favoritarena?
– Bovallsstrands plan ligger fantastiskt fint (även om jag såklart håller Skarsjövallen högt).
18. Drömmatch?
– För stämningens skull så skulle jag gärna se ett klassiskt derby i Italien. Antingen i Rom eller i Milano.
19. Bästa idrottsögonblick?
– I början av november 1996 vaknade jag upp mitt i natten. Jag hörde sirener, tjo, tjim och grädjevrål. När så fyrverker avfyrades så tog min föräldrar med mig till köket. Det var LSK som firades för det allsvenska avancemanget. Från köksbordet, sittandes på knä, såg jag när en hel by tog emot LSK-hjältarna när de simmade från bussen in i restaurangen. Där och då föddes drömmen att vara en del av LSK.
20. Fritidssyssla?
– Koppla av. Sola, bada, slappa, umgås med kompisar – gärna med mat och dryck inblandat. Räcker gott för min del
21. Du bor i Göteborg och pendlar till Ljungskile? Vad tycker du om det?
– Det är faktiskt helt okej för egen del. Det blir tid att lyssna på poddar på vägen i bilen, och dessutom slipper jag rusningstrafiken, eftersom jag pendlar “åt rätt håll” – tack och lov.
22. Har du något smultronställe?
– Smögen i stark konkurrens med Kungsparken, Lyckorna.
23. Även du får en veckas ledighet betald. Vart går färden?
– Naturnära, havsnära och en skön upplevelse. Någon ”söderhavsö” eller så blir jag här i Bohuslän, avslutar Povel.
”Melker” tackar för pratstunden och önskar Povel fortsatt lycka till i hans virrvarr av olika sysslor i LSK.