Veckans 11:a Zac Lubin

Nu är det dags för Veckans 11:a att, likt Fågel Fenix, resa sig ur askan och försöka leverera (minst) en 11:a varje vecka under säsongen 2017.

Först ut som Veckans 11:a är vår nye målvakt Zac Lubin från U.S.A., som hur skönt som helst räddade en straff mot Utsikten med bara minuter kvar av matchen.
Enligt Utsiktens ”materialare” var det första gången på TVÅ (2) år som deras straffläggare missat en straff…!!

Intervjun är gjord på engelska, dagen efter 1-0 segern, direkt efter LSKs träning tisdag eftermiddag. Den publiceras först på svenska, med ETT engelskt inslag, men ambitionen är att en även skall komma på engelska senare i veckan. Intervjun är ganska lång. Här kommer den:

1. Hej ZAC, och STORT, STORT grattis till segern och straffräddningen. Jag t-r-o-r det var första gången på nästan två år som en LSK-målvakt tog en straff (GAIS slog en i ribban hösten 2015 med Ivo Vasques i mål).
När man läste Bohusläningens artikel, så stod det följande: ”

”…Zac Lubin gick rätt och lyckades även att fånga upp returen innan framstörtande anfallare.

– Jag vill inte berätta hemligheten för någon, men pressen är på skytten och jag försöker att göra mig så stor som möjligt. Tack vare målvaktsträningen kom jag upp snabbt på returen, säger den långe amerikanen som skrev på för LSK under övergångsfönstrets sista dag….”
Nu är man ju väldigt nyfiken på vad ”hemligheten” är… Skulle du tänka dig att berätta vad du gjorde?
– Ja, det kan jag väl göra (skratt). Det gäller att lägga så mycket press på straffskytten som möjligt.
Jag ställde mig PÅ straffpunkten och sade HÖGT till mina lagkamrater att jag skulle ta straffen. Jag väntade till deras straffskytt var så nära att jag visste att han skulle höra det. Jag sade också till lagkamraterna att de snabbt skulle gå på en eventuell retur från mig, om jag inte kunde klistra straffen.
När deras straffskytt närmade sig straffpunkten försökte jag se så STOR och ”skrämmande” ut som möjligt innan jag gick till målet. Där fortsatte jag att försöka se stor ut genom att gå i sidled fram och tillbaks på mållinjen och röra ribban. Inga problem eftersom jag är 1.98 lång (skratt).
När domaren blåst, och straffskytten närmar sig bollen så försöker jag läsa kroppshållningen , f.f.a. höfternas vinkel, och sedan var jag ganska SÄKER på att straffen skulle komma i mitt högra hörn, så jag gick dit.
– Vad var din första tanke direkt efter att du fångat upp och säkrat returen?
– Det var översvallande känsla av lycka, och en glädje över att deras straffskytt inte sparkade armarna av mig (skratt). Som jag sade till Bohusläningen så var jag också SÅ glad att kunna leverera till alla mina lagkamrater, eftersom de hade gjort mitt jobb under matchen såpass lätt, genom att bara släppa skott från ”lätta” vinklar. Mittbackarna framför mig, Alexander Mellqvist och Roger Thompson, var nog i princip 100 % felfria. ALLA i laget var VÄLDIGT bra!
2. Vad gjorde att du kom till Ljungskile SK?
– Jag spelade ett år i Division 1 Norra, i IFK Luleå. En kille som heter Patrik Wallin tog hit mig då. Det var det året som LSK nästan lyckades ta sig upp till Allsvenskan. 2015 och 2016 var jag tillbaks och spelade i USA men jag ville tillbaks till Europa och gärna till Sverige, så jag ringde till Patrik Wallin, och han ordande så jag fick komma och provspela med en klubb i Division 1 Norra i februari, men det föll inte så väl ut. – Det kanske vi skall vara glada över (skratt). – Ja (skratt). Det konstiga är att jag tyckte jag gjorde BRA ifrån mig under provspelet, men ibland spelar det inte så stor roll VAD man gör om det inte fungerar bra i kemin med tränaren och laget, och det gjorde det tydligen inte. Ibland kan samma prestation under provspel ta dig direkt in som förstemålvakt, men ibland så räcker det inte ens för att få sitta på bänken. Så jag ringde Patrik Wallin igen, och han berättade att LSK bara hade EN målvakt, och så ordnade han med provspel för LSK i början på mars, och sedan blev det ju kontrakt (skratt).
3. Ljungskile har ju faktiskt varit väldigt framgångsrika med Amerikanska målvakter.
Med Colin Burns i mål vann vi flera matcher i Allsvenskan 2008 (Bl.a. klassikern hemma mot IFK Göteborg, och Colin räddade en staraff i slutminuten hemma mot AIK).
Nick Noble stod i Superettan 2010-2011 (6:a resp. 8:a), och sedan var ju Alex Horwath vår målvakt under det så framgångsrika 2014, när vi inte förlorade någon av de sista 24 matcherna i Superettan.
Känner du någon av dessa tre (3) målvakter.
– Oh ja! Alex känner jag väl. Han känner till LSKs historia och har berättat mycket för mig som jag inte lärde mig själv under mitt år i Sverige 2014. Mycket om LSKs historia, om alla år i svensk toppfotboll, och om AMBITIONEN att ta sig tillbaka till Superettan.
Nick Noble har jag härt talas om både som målvakt i Galaxy och nu i Harrisburg, men Colin Burns kände jag inte till.

4. Hur tror du, att det kommer sig att vi haft så många bra målvakter från U.S.A. i LSK? – Ja, vi har ju inga riktigt bra utespelare (skratt), men vi har väldigt gott rykte om att kunna producera bra målvakter.
Jag tror att det beror väldigt mycket på att när vi växer upp i U.S.A. så utövar vi många olika sporter där man använder sina händer, t.ex. baketboll, baseboll, och amerikansk fotboll. Det betyder att öga-hand-koordinationen finns där väldigt naturligt. Det är nog en STOR förklaring.

5. Har du någon förebild bland fotbollsmålvakter?
– Ja, det är vår förre lanslagsmålvakt Kasey Keller (han gjorde 102 landskamper för USA 1990-2007) som bl.a. stått i Millwall i många år och som avslutade sin karriär i Seattle Sounders. (Han har även varit målvakt i bl.a. Leicester och Tottenham https://sv.wikipedia.org/wiki/Kasey_Keller).
En annan kanske lite mer känd och lite mer aktuell målvakt som jag gillar är Edwin van der Saar.
     Ett av mina roligaste fotbollsminnen är när min idol Kasey Keller kom och tränade på mitt Universitet, där han hade gått en gång i tiden. Första dagen så blev jag inbjuden att träna med hans lag Seattle Sounders, Jag var bara 19 år och satt ganska nervös i omklädningsrummet när Kasey Keller kommer in och säger: ”Hey Zac! How’s it going? Good to have you here today!” En av mina bästa stunder när man blir sedd och bekräftad av sin store idol. Helt oförglömligt!

6. Den här frågan kanske inte är så spännande, och kanske inte genererar några konstiga svar, men vilka tre egenskaper tycker du är viktigast för en bra målvakt? – Man måste ha bra reflexer, vara stor, och framförallt kunna läsa spelet.

7. Vad visste du om Sverige innan du kom hit 2014.
– Inte så mycket tror jag, förutom att tjejerna/kvinnorna här är väldigt vackra (skratt). Jag har en ”Major degree” i Historia vilket också gör att jag har ganska bra geografikunskaper, så jag visste faktiskt en hel del om Sveriges och Europas geografi. Kände du till några svenska personer, typ idrottsstjärnor eller liknande innan du kom hit?
– Ja, jag kände till fotbollsspelaren Fredrik Ljungberg, för vi har faktiskt tränat ihop, och så Peter Forsberg som är min allra största favorit bland alla bra ishockeyspelare som finns/funnits. Jag älskar hans lag Colorado Alalance. Har du sett hans avgörande finalstraff från OS i Lillehammer 1994? – Nej faktiskt inte. Jag var faktiskt bara 6 år gammal då (skratt). Lova att du googlar och tittar på straffen, för det är en klassiker. – Jag skall definitivt göra det.
     Tycker du att det finns någon stor likhet mellan U.S.A. och Sverige? – Ja definitivt. Kärleken till Hamburgarna. Ni har ju en egen kedja som heter MAX som jag gillar mycket. Kan du säga TVÅ stora olikheter mellan länderna?  Inga problem. För det första så har ni SÅ MYCKET bättre kollektivtrafik här, och för det andra så är ni mycket hälsosammare/friskare här. Ni tränar mycket och bryr er om vad ni äter!
JO, och så har ni inga ”CHIPOTLE”-restauranger här (skratt) ( https://chipotle.com/ )

8. Vad är det bästa med fotboll för dig? – Fotboll är jättekul, och för mig som älskar att resa, upptäcka nya platser i världen, och uppleva nya kulturer, så har fotbollen verkligen givit mig den chansen. Härligt! Vad gör du om du vill koppla av fotbollen och tänka/göra något annat?  – Då har jag en ny hobby. Det är Golf. Jag började för två år sedan. Jättekul. Vilka amerikanska spelare är dina favoriter?  – Tiger Woods förstås, och så Jason Day och Rickie Fowler. Har du sett Rickie Fowler, Bubba Watson, Ben Crane och Hunter Mahans lite kontroversiella Musikvideo? De kallar sig ”Golf Boys” och har gjort bl.a. ”Oh oh oh” som rörde om lite i grytan bland många av golfens mest konservativa utövare? – Nej. Kolla här i min telefon  (….och så kollade Zac roat hela musikvideon: https://www.youtube.com/watch?v=PM2NocuEihw ).

9. Har du någon favoritmusik? – Det har faktiskt svängt lite grann. Förut var jag väldigt förtjust i ”Electric Dance” t.ex. Calvin Harris, Kygo och Swedish House Mafia (…ja där var ju några kända svenskar till…skratt), men nu har jag mera svängt över till ”Alternative Rock” och band som Alt-J ( https://www.youtube.com/watch?v=ZwBkXgWNs_M ) , Glass Animals ( https://www.youtube.com/watch?v=yd9p4n5hLEg ) och The Lumineers ( https://www.youtube.com/watch?v=pTOC_q0NLTk )

10. Vad ser du dig själv göra om 5 år? – Då spelar jag fotboll i en klubb på ett varmt ställe, nära en havsstrand där det finns golfbanor (skratt). Och vad ser du dig själv göra om 10 år? – Då är jag fotbollstränare eller kanske ”Suf Bum” (skratt) på Hawaii eller i San Diego.   

11. Nu går vi tillbaks till fotbollen och de sista frågorna som handlar om laget.
Om du inte var målvakt i Ljungskile, utan i ett motståndarlag, vem skulle då INTE vilja bli lämnad ensam med av LSKs spelare. 
– Jakob Olsson. Han kan skjuta SÅ hårt att det gör ont i händerna länge efter ett ingripande. Inget man vill uppleva (skratt).
     Om LSK mötte ett av världens bästa lag och deras bäste anfallare var fri med dig, så när som på EN back i LSK. Vem väljer du då att ha som back? – Roger Thompson. Han är STOR, STARK och SNABB.
     Då avslutar vi med en klassisk Veckans 11:a fråga. Vilka 2-3 spelare i laget tar du med dig till en öde ö i en vecka, för att försöka överleva. – OJ, det var inte helt lätt. Du kanske inte varit här tillräckligt länge så du känner alla så väl? JO, det skall nog gå bra. Jag tror det är nästan en och en halv månad jag varit här. Du kan väl fundera efter intervjun, och skicka svaret under kvällen!? – Så gör vi.
     Då avslutar vi så här istället. Vem i laget är roligast i omklädningsrummet? – Det är jag (gapskratt). Utan tvekan. Och vem är mest fokuserad precis före en match? – Det är Victor Mollapolci, och det roliga är att vi har platserna bredvid varandra i omklädningsrummet, så vi kompletterar varandra väldigt bra (skratt).

Jättetack Zac, och ännu en gång STORT grattis till segern och straffräddningen. Jag valde mellan att intervju dig eller målskytten Robin, och det blev båda två, men jag börjar med dig. – Det var nog smart, för han kommer säkert att göra många mål till, men jag kan inte lova att jag kommer att rädda fler straffar (skratt).

Senare på kvällen, via Messenger, kommer Zacs val av lagkamrater till en vecka på en öde ö: – As for the island, I would say Tommy, because he is funny and would probably taste good if it came down to that. Rodger because he knows all about island life. Gustav Hallberg, because he is an avid fisherman, with him it wouldn’t come down to eating Tommy!

UL

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail